Czy wiesz jaką rolę w organizmie pełnią nienasycone kwasy tłuszczowe?

0
385

Nienasycone kwasy tłuszczowe to bogactwo cennych właściwości dla zdrowia człowieka. Mają korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, regulują poziom ciśnienia tętniczego czy cholesterolu. Zobaczmy w jakich produktach znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jak je dawkować.  

Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym zrzucisz zbędne kilogramy. Z kwasów nienasyconych to właśnie kwasy wielonienasycone odgrywają kluczową rolę w żywieniu człowieka. Na co pomagają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3? Regulują pracę układu sercowo-naczyniowego oraz poziom ciśnienia tętniczego czy cholesterolu. Dzięki nim możemy uchronić się przed zawałem serca, miażdżycą oraz nowotworem. Działają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego oraz wzmacniają układ odpornościowy, dlatego powinniśmy je stosować w codziennej diecie. Mają działanie bakteriobójcze, uchronią nas przed zapaleniem stawów czy reumatyzmem.

Niedobory tych kwasów mogą prowadzić do podatności na infekcje, chorób wątroby oraz nerek. Istnieje też ryzyko nadciśnienia tętniczego. Objawy niedoboru kwasów omega-3 to osłabienie, bezsenność, przygnębienie, upośledzenie procesów myślenia, zmatowienie włosów czy pogorszenie kondycji skóry.

Jak dawkować kwasy tłuszczowe? Kwasy omega-3 powinniśmy dawkować: kwas ALA – 2 g/dzień, kwasy DHA i EPA – 200 mg/ dzień. Warto spożywać jednocześnie witaminę E i makrelę. 

Nadmierna podaż w diecie kwasów z rodziny omega-6 i omega-9 ma niekorzystne skutki dla zdrowia – istnieje ryzyko zachorowania na raka. Zwiększa się ryzyko skazy krwotocznej czy cukrzycy. Przedawkowanie grozi spadkiem odporności. Kwasy tłuszczowe znajdziemy w oliwkach, orzechach, oleju rzepakowym oraz awokado. Znajdziemy je także w łososiach, makrelach, śledziach, pstrągach czy soi. Można je znaleźć również w ziarnach słonecznika, sezamie, kukurydzy, margarynach.

Należy je podawać tylko w niskiej temperaturze. Nie można poddawać ich obróbce termicznej. Warto spożywać produkty bogate w witaminy A,D, E oraz K. Dzięki temu są łatwiej przyswajalne przez organizm.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here