Dlaczego warto jeść figi?

0
1290

Figi to owoce, pełne wartości odżywczych oraz pozytywnych dla zdrowia właściwości. Pomogą Ci w walce z przeziębieniem, dostarczą wapnia dla mocnych kości czy wpłyną korzystnie na pracę jelit. Poznajcie więcej zalet fig, które są ważnym elementem menu niejednego domu czy restauracji. 

Figi pomogą Ci uśmierzyć ból gardła, jeśli tylko będziesz je spożywać po ugotowaniu w mleku. Mogą być świetnym, naturalnym środkiem na kaszel, jeśli sporządzisz z nich odwar. Sok mleczny fig przyspiesza gojenie się ran, a nasiona tych cudownych owoców mają działanie przeczyszczające. Fenomen tych owoców to fakt, że działają na wiele różnych dolegliwości, a do tego są świetnym przysmakiem. Za sprawą dużej zawartości wapnia (nawet 162 mg w 100 g suszonych owoców), czyli prawie tyle co w szklance mleka, można śmiało je stosować w profilaktyce osteoporozy. Dlatego szczególnie zaleca się je osobom starszym, ale też dzieciom, ponieważ wapń jest niezbędnym składnikiem dla małych urwisów.

Jakby tego było mało figi są cennym źródłem błonnika, bo w 100 gramach znajduje się aż 19 g tej substancji, co sprawia, że pobudzają pracę jelit. Mogą być stosowane w walce z rakiem jelita grubego oraz pomagać niwelować zaparcia. Jedząc figi nasz organizm będzie lepiej funkcjonował i przyczyni się to uregulowania pracy układu pokarmowego. Jedząc suszone figi obniżymy cholesterol oraz ochronimy się przed zawałem serca czy udarem mózgu. Przyczynią się także do stabilizacji układu nerwowego oraz poprawią funkcjonowanie i aktywność mózgu. Wpłyną korzystnie na poprawę pamięci, snu oraz zniwelują rozdrażnienie. Rekomenduje się je osobom żyjącym w dużym stresie.  Nie powinny być stosowane przez cukrzyków, ponieważ raptownie podnoszą poziom glukozy we krwi, co nie jest wskazane przy tej chorobie.

Spożywanie fig nie jest jednak wskazane, kiedy jesteśmy na diecie, ponieważ są wysokokaloryczne.Szczególnie spożywanie tych owoców wieczorem może skutkować odkładaniem się zbędnej tkanki tłuszczowej. Posiadają bardzo dużą ilość cukru, dlatego nie zdążymy ich spalić przed snem. Poza tym to kopalnia dobroczynnych składników i właściwości.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here