Dlaczego warto jeść poziomki?

0
4988

Poziomki to nie tylko pyszne, małe owoce, które lubimy jeść na surowo oraz przyrządzać z nich koktajle. Nie każdy wie, że spożywając poziomki możemy korzystnie wpłynąć na wiele dolegliwości. Dzięki nim zwiększymy odporność organizmu, zapobiegniemy nowotworom czy zahamujemy rozwój chorób dziąseł. Dowiedźcie się więcej na temat prozdrowotnych właściwości poziomek. 

Lecznicze właściwości poziomki

Poziomki to nie tylko smaczny owoc, który lubimy jeść na surowo czy też przygotowując koktajle z jego udziałem. Posiadają bogatą zawartość witaminy C, która przyczynia się do zwiększenia odporności. Stosuje się je przy nadciśnieniu tętniczym, anemii czy krwawieniach macicznych. Co ciekawe, poziomki mogą pomóc zahamować rozwój nowotworów. Dodatkowo zapobiegają biegunkom oraz pomagają przeciwdziałać chorobom dziąseł i przyzębia.

Poziomki to także korzystne działanie na naszą skórę. Zamykają pory, oczyszczają cerę tłustą i trądzikową. Posiadają flawonoidy o właściwościach moczopędnych. To dzięki nim pozbywamy się szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Liście poziomek zbieramy do momentu żółknięcia. Zbieramy tylko te, które są zielone i zdrowe. Pamiętajmy, że należy ścinać same blaszki liściowe.

Poziomki posiadają także właściwości ściągające oraz przeciwzapalne, pomagają w nieżycie żołądka oraz jelit. Stłuszczenie wątroby także może być wspomagane przez poziomki. Poziomki mają korzystny wpływ na przeziębienie oraz grypę. Stosuje się je także przy chorobach reumatycznych, kamicy nerkowej, podagrze, kamicy pęcherza żółciowego, niedokrwistości oraz leczy się nimi hemoroidy.

Wywar z liści poziomki może być remedium na stany zapalne gardła – wystarczy płukać nim gardło. Z kolei odwar z poziomek zastosujemy jako okład na zadrapania czy rany, ponieważ przyspieszają gojenie się ran oraz mają właściwości bakteriobójcze. Poziomki mogą być pomocne przy alergii, zapaleniu powiek, łzawieniu oczu. Można spożywać suszone liście poziomki razem z zieloną herbatą – bardzo dobrze smakują. Stosuje się ją także do marynat oraz jako składnik przypraw. Można poziomki poddać fermentacji – wystarczy je ugnieść, zamknąć w słoiku i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Potem należy je wysuszyć i przełożyć do puszki.

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here