Właściwości lecznicze rabarbaru

0
560

Rabarbar to nie tylko popularny dodatek do ciast stosowany już przez nasze babcie. Dodatkowo może wspomóc leczenie takich dolegliwości jak: alergia, klimakterium czy nowotwory. Przedstawiamy pyszny rabarbar, który powinien zagościć w waszej diecie na dłużej. 

Rabarbar ogrodowy – owoc czy warzywo?

Rabarbar jest warzywem, w kuchni stosuje się części jego liści, nazywane ogonkami liściowymi. Cechuje go cierpki, kwaskowaty smak. Jest koloru różowego. W medycynie wykorzystuje się korzenie rabarbaru lekarskiego.

Cudowne właściwości rabarbaru

Jest środkiem na bolące zęby, ma również właściwości przeczyszczające. Posiada rapontygeninę, która zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych. Ma też działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne oraz wspomaga układ krążenia. Warto stosować rabarbar u kobiet z niedoborem estrogenów oraz w okresie klimakterium. Zaleca się stosowanie rabarbaru mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. Jest źródłem witamin: C, A oraz E. Posiada duże ilości potasu i fosforu oraz ma działanie przeciwzapalne i przeczyszczające. Jest źródłem błonnika, regulując przy tym procesy trawienia. Można go spożywać podczas problemów ze wzdęciami. Posiada właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Wspomaga także dietę. Rabarbar dobrze smakuje na surowo oraz po ugotowaniu. Łodygi rabarbaru można posypać cukrem lub stewią.

Rabarbar wykorzystuje się w kuchni w wielu odsłonach. Popularne jest ciasto drożdżowe z dodatkiem tego warzywa czy tarta z  rabarbarem. Można zrobić pełnoziarnisty spód tarty z rabarbarem. Nadzienie można przesmażyć lub zmiksować oraz stworzyć mus z rabarbaru. Z rabarbaru przygotowuje się także syrop, dżem oraz wino z tego warzywa.

Jakie są przeciwwskazania?

Nie można jeść tej rośliny zbyt często, ponieważ jest źródłem kwasu szczawiowego, co bardzo źle przekłada się na nasze zdrowie. Może przyczynić się do rozwoju kamicy nerkowej oraz wypłukuje wapń z kości. Nie powinni go spożywać mężczyźni z niskim poziomem testosteronu, ponieważ jego spożywanie może jeszcze go obniżyć. Ostrożność w jedzeniu rabarbaru powinny powinny zachować kobiety karmiące piersią. Dziecko przejmuje bowiem składniki o działaniu przeczyszczającym, co może prowadzić do biegunek u maluszka.

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here