Zbawienne właściwości pokrzywy

0
1492

Pokrzywa ma wiele cudownych właściwości. Posiada w sobie wiele witamin oraz mikroelementów – np. witaminę C, K1 oraz B2 czy też flawonoidy czy też kwasy organiczne. Zawiera wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez oraz krzem i siarkę. Poznajmy jej właściwości, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Pokrzywa zwyczajna jest stosowana w celu zmniejszenia alergii, obniżenia poziomu cholesterolu czy redukcji stanów zapalnych[1]. Pokrzywa ma właściwości moczopędne, oczyszcza nerki oraz układ moczowy. Pijąc napar z pokrzywy należy zrobić go z korzenia – wówczas ma najskuteczniejsze działanie. Pokrzywa wspiera pracę nerek oraz oczyszcza układ moczowy. Jest doskonałym remedium na odporność oraz łagodzi objawy alergii. Ma działania wzmacniające, dzięki zawartości soli mineralnych oraz witamin. Jest w stanie minimalizować ich niedobory. Jest korzystna na trawienie – pobudza procesy trawienne oraz jest cennym wsparciem podczas odchudzania. Pokrzywa to idealny środek na ból, działa korzystnie na zwyrodnienie stawów lub reumatyzm. Pobudza pracę trzustki, co pozwala jej łagodzić objawy cukrzycy. Osoby z nieżytem żołądka także powinny po nią sięgnąć. Łagodzi objawy wrzodów żołądka.

Czy wiesz, że podczas badań in vitro oraz in vivo dowiedziono, że u osób cierpiących na bóle dysków oraz spowodowane urazami mechanicznymi, które przyjmowały ekstrakt z pokrzywy zauważono znaczną poprawę badanych czynników w przeciwieństwie do osób, nie przyjmujących ekstraktu[2].

Pokrzywa pomaga w lepszej przemianie materii oraz poprawia apetyt. Wystarczy pić z niej napar lub dodać parę listków młodej pokrzywy do sałatek. Poprawia pracę wątroby oraz żołądka. Wykorzystuje się nią w leczeniu chorób przewodu pokarmowego czy także podczas biegunki. Jej działanie pomaga także zatrzymać nowotwór.

Pokrzywa stosowana jest szeroko w dermatologii i ginekologii. Ma lecznicze działanie na skórę oraz pozwala leczyć łuszczycę, nadpotliwość, trądzik oraz łupież. Leczy się nią inne schorzenia dermatologiczne, ginekologiczne oraz cukrzycę – głównie za pomocą herbaty z pokrzywy, która ma dobroczynne działanie na leczenie wielu dolegliwości.

 

[1] Marzena Pieszak, Przemysław Ł. Mikołajczak, Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica Dioica L.), „Postępy Fitoterapii”, nr 4/2010, s. 199-204.

[2]https://www.researchgate.net/profile/Katarzyna_Janda2/publication/306272352_POKRZYWA_ZWYCZAJNA_URTICA_DIOICA_L_-_CHARAKTERYSTYKA_BOTANICZNA_BIOCHEMICZNA_I_WLASCIWOSCI_PROZDROWOTNE/links/584e835908aecb6bd8ce7164/POKRZYWA-ZWYCZAJNA-URTICA-DIOICA-L-CHARAKTERYSTYKA-BOTANICZNA-BIOCHEMICZNA-I-WLASCIWOSCI-PROZDROWOTNE.pdf (dostęp 25.01.18. Godz. 11:15).

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here