Walory zdrowotne bakłażana

0
1943

Bakłażan to nie tylko ważny element kuchni bałkańskiej. Jak się okazuje, jest nieocenionym źródłem zdrowia dzięki dużej zawartości błonnika, potasu, magnezu czy wapnia. Powinien być stosowany jako wsparcie organizmu podczas antybiotykoterapii. Poznajcie pozostałe walory bakłażana, odkrywając moc jego zdrowotnych właściwości.  

Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika oraz ma właściwości odżywcze, a do tego jest niskokaloryczny. W 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal. Jedząc bakłażana, inaczej oberżynę nasz organizm zyska cenny potas, wapń oraz magnez. Jeśli używamy bakłażana do dań w kuchni to miejmy świadomość, że będzie on doskonałym źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B.

Działanie zdrowotne oberżyny jest udowodnione naukowo. Ma właściwości detoksykacyjne, jest dobrym wsparciem podczas antybiotykoterapii. Oberżyna pozwoli Ci lepiej kontrolować cholesterol, poprawi przemianę materii, wspomoże układ krążenia. To dzięki błonnikowi bakłażan zatrzymuje proces biosyntezy cholesterolu w wątrobie, co przekłada się na zmniejszenie jego poziomu. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko miażdżycy. Dodatkowo ma właściwości wspomagające walkę z rakiem. W bakłażanie znajdują się antocyjany, które mają działanie utleniające. Dzięki związkom fenolowym ma on korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Należy jednak pamiętać, że bakłażany są ciężkostrawne, dlatego raczej nie powinny ich spożywać dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na reumatyzm czy mające problemy z układem pokarmowym.

Krótka historia bakłażana

Jest to owoc, nie warzywo. Jest znany już od dawnych czasów, gdzie do Europy przywieźli go Maurowie. Pochodzi z Indii, a w Polsce został odkryty w XVI wieku. Na początku był znany jako roślina ozdobna, by później przedostać się do kuchni, stając się ważnym elementem jadłospisu. Bakłażan popularyzację zawdzięcza Włochom, którzy wypromowali go jako ekskluzywny składnik diety.

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here