Rozgrzewające herbaty – antidotum na poprawienie odporności jesienią

0
1006

Jesienią picie gorących herbat może mieć działanie rozgrzewające, poprawiające odporność lub nastrój. Dzięki herbatom z dodatkiem owoców i soków możemy rozgrzać się po przyjściu z dworu i zrelaksować się po ciężkim dniu. Jakie herbaty są idealne na jesienne popołudnia?

Możesz pić czarne herbaty z dodatkiem rozgrzewających dodatków jak maliny, cynamon, goździki, imbir. Dzięki nim zrobi Ci się nie tylko ciepło, ale niektóre zawarte w nich naturalne składniki będą miały pozytywne właściwości dla zdrowia – np. imbir łagodzi stany zapalne, a maliny mają działanie napotne (co jest przydatne podczas przeziębienia czy grypy). Możesz wzbogacić smak czarnej herbaty wysuszonymi owocami – żurawiną lub jabłkiem, co poprawi właściwości naparu oraz wyostrzy smak.

Pijąc herbaty w zimne, jesienne wieczory nie zapominajmy o dzikiej róży, która jest źródłem witaminy C oraz zawiera witaminę B1, B2 oraz K. Będzie idealnie wzmacniać organizm w okresie obniżonej odporności. Warto zastosować lipę o działaniu napotnym, która dodatkowo pobudza produkcję śluzu w oskrzelach – będzie to doskonałym remedium na odkrztuszanie.

Rekomendujemy także herbaty zielone – które możesz przyrządzić z cytryną i imbirem. Pamiętaj, by zalewać te składniki lekko przestudzoną wodą i parzyć pod przykryciem parę minut. Herbaty czarne można podawać z jabłkiem i cynamonem, wzbogacając ich aromat goździkami. Inny przepis doskonały dla Ciebie lub dziecka w wieku szkolnym to picie podczas przeziębienia herbaty z lipy.  Łyżkę kwiatu lipy zalejmy wrzątkiem, następnie dodajmy do niej łyżkę suszonych malin oraz 1-2 łyżki miodu. Herbata z lipy to prawdziwe bogactwo dobroczynnych właściwości!

Napary ziołowe – zdrowa alternatywa

Zamiast herbat możesz stosować napary ziołowe o równie dobroczynnym co herbata działaniu. Zioła powinniśmy dobierać w zależności od przeznaczenia – powinny to być zioła rozgrzewające, o właściwościach antybakteryjnych etc. Pamiętaj, by parzyć zioła ok. 10 minut. Idealne na wspomaganie odporności będą: piołun, świetlik, dziurawiec, tymianek, stokrotka czy pokrzywa.

 

 

 

PODZIEL SIĘ
Następny artykułJak dbać o odporność dziecka?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here