Leczyłeś się antybiotykami? Dowiedz się jak wzmocnić organizm po ciężkiej chorobie.

0
676

Po bolesnej i ciężkiej dla organizmu antybiotykoterapii czas na małą rekonwalescencję. Twój organizm zregenerujesz za pomocą świadomej diety, która pomoże Ci odzyskać siły oraz mikroflorę jelitową. Zobacz jak sobie pomóc, by po chorobie nie poddać się infekcji i odzyskać siły witalne.

Remedium na wzmocnienie – kwasy omega, białko i ziarna

Nie od dziś wiadomo, że nienasycone kwasy tłuszczowe budują odporność organizmu. Znajdziesz je w olejach wyciskanych na zimno czy w dobroczynnej sile pestek słonecznika lub orzechach. Najwięcej tych dobroczynnych substancji drzemie w rybach – halibucie, śledziu czy dorszu, dlatego okres rekonwalescencji powinien obfitować w menu rybne – nie tylko podczas obiadu. Warto uzupełniać nienasycone kwasy tłuszczowe preparatami z apteki, ponieważ ich pozyskiwanie z produktów może nie wystarczyć.

Wskazana jest dieta białkowa. Aby uzupełnić jego niedobory sięgnij po jajka ( przygotowane na półmiękko), ryby morskie, krewetki, przetwory mleczne (jogurt, kefir) i chude, biało mięso. To one zapewnią Ci powrót na łono zdrowia i dobrego samopoczucia.

Po antybiotykoterapii, kiedy nasz organizm jest przemęczony, sięgnij po kaszę gryczaną i jaglaną. Pierwsza z nich została doceniona przez naukowców za sprawą właściwości rozgrzewających, natomiast jaglana używana jest do leczenia zapaleń oraz jest bogatym źródłem magnezu. Z kolei ziarna to prawdziwa dawka białka i energii, którą odnajdziesz w orzechach, migdałach, pestkach dyni oraz słonecznika. Powinno się je uprażyć na suchej patelni – ich dużym atutem jest obecność witamin, soli mineralnych oraz dobrych tłuszczy takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe.

Wzmocnienie po chorobie: flora w jelitach

Antybiotykoterapia niweluje pożyteczne drobnoustroje zamieszkujące jelita, dlatego zniszczona przez to flora bakteryjna jest narażona na biegunki, zaparcia bądź grzybice i osłabienie organizmu. Dlatego już podczas zażywania antybiotyku oraz po jego odstawieniu powinniśmy wspierać nasz organizm dobrymi probiotykami, w których przebadane kliniczne szczepy bakterii przywrócą równowagę bakteryjną w jelitach. Zwróćmy uwagę, by preparaty probiotyczne posiadały pałeczki kwasu mlekowego – Lactobacillus lub bakterie Bifidobacterium. Każdy szczep odpowiada za inne dolegliwości. Wspierać organizm można za pomocą naturalnych probiotyków takich jak: jogurty, kefiry, kiszonki, które posiadają mniej substancji aktywnych, ale mogą być cennym wsparciem dla probiotyków. Poza dietą i stosowaniem probiotyków nie zapominajmy o wypoczynku w domu oraz korzystaniem ze świeżego powietrza, które bywa naprawdę zbawienne. Stosując dietę bogatą w wyżej wymienione produkty warto zadbać o ich świeżość i najwyższą jakość. Jedzmy mniej, ale lepiej, a wtedy nasz organizm po męczącej antybiotykoterapii szybciej wróci do zdrowia.

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here