Jaką dietę stosować podczas biegunki?

0
1857

Biegunka jest częstą przypadłością, która dotyka zarówno niemowlaki, starsze dzieci, jak i dorosłych. Istotne znaczenie w złagodzeniu przebiegu biegunki ma  przemyślana i dobra dieta, która pomaga ulżyć nam podczas tej dolegliwości i złagodzić jej objawy. Zobaczmy co warto jeść podczas biegunki.

Biegunka u dziecka – co można a czego nie można?

Podczas biegunki nie zmieniamy diety niemowlakowi – powinien być karmiony nadal mlekiem matki lub sztucznie. U dziecka może pojawić brak apetytu – wówczas podajemy maluchowi mniejsze porcje jedzenia, ale częściej. Biegunka powoduje odwodnienie, dlatego też nie zapominajmy o regularnym nawadnianiu dziecka. Podawajmy mu wodę źródlaną oraz herbatę. Dzieci tracą elektrolity podczas biegunki, dlatego powinniśmy je uzupełniać produktami zakupionymi w aptece. Podczas biegunki w odbudowie naturalnej flory bakteryjnej w jelitach korzystnie pomaga każdy dobry probiotyk, posiadający odpowiednią liczbę szczepów przebadanych klinicznie pod kątem radzenia sobie ze skutkami biegunki. Większe dzieci wymagają serwowania lekkostrawnych posiłków np. zupa marchwiowa, jagody, kisiel, gotowany ryż z jabłkiem czy purée z banana.

Jak zatrzymać biegunkę u dorosłych?

Podczas walki z biegunką zapomnijmy o ciężkostrawnych i ostrych potrawach – nasz organizm powinien przyjmować lekkostrawne dania, najlepiej gotowane, a nie smażone. Nie możemy przejadać się podczas biegunki – jedzmy 4-5 razy dziennie, lecz mniejsze ilości, co nie spowoduje spotęgowania dolegliwości żołądkowych.

Do menu chorego powinny wejść gotowane warzywa (pietruszka, ziemniaki, marchewka, seler), sucharki, pszenne pieczywo lub typu graham. Dobry wpływ na osłabianie efektów biegunki ma np. kasza kuskus, manna czy perłowa oraz ryż. Warto pić duże ilości wody wysoko mineralizowanej, herbatki ziołowe czy też napar z suszonych jagód, który nawadnia oraz łagodzi objawy bólu brzucha. Z owoców, które powinny pojawić się w diecie podczas biegunki na uwagę zasługuje bogaty w potas banan, morela, aronia oraz dynia. Już nasze babcie podczas chorób stosowały kleik ryżowy oraz stary chleb – dziś te metody nadal są skuteczne i powinny zagościć w naszych domach.

Pamiętajmy, że jeżeli biegunka doskwiera nam lub naszemu dziecku dłużej niż kilka dni to powinniśmy się skonsultować z lekarzem. Wówczas jej powodem może być infekcja wirusowa lub bakteryjna lub poważniejsza choroba przewlekła taka jak rak jelita grubego, której nie można bagatelizować.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here