Przedstawiamy Wam dziś beta-glukan, który jako naturalna substancja pochodzenia roślinnego, wykazuje wiele pozytywnych właściwości, udowodnionych w prawie 5 tysięcy badaniach naukowych. Jego główną właściwością jest wzmacnianie odporności.
Dlaczego beta-glukan jest skuteczny? Składniki aktywne w nim zawarte dostają się od razu do jelit, nie będąc trawionymi przez żołądek. Wówczas dochodzi do aktywacji makrofagów, a później transportowane są po całym organizmie. W krótkim czasie uwalniają się cząsteczki, co powoduje odpowiedź immunologiczną, która przyczynia się do podniesienia odporności organizmu. Należy regularnie stosować beta-glukan, ponieważ żyje w organizmie tylko 72 godziny. Co jeszcze zwalcza beta-glukan? Z pewnością grzyby Candida, utrzymuje cholesterol na odpowiednim poziomie oraz zwiększa skuteczność antybiotyków. Pomaga utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie. Chroni organizm przed bakteriami oraz alergiami.
Badania naukowe
Przeprowadzone na grupie 162 osób badanie, mających problem z odpornością wykazało, że 25% badanych po stosowaniu beta-glukanu miało mniejszą podatność na infekcje oraz szybciej zdrowiało. Każdy z badanych przyjmował dziennie 900 mg beta-glukanu. Po 16 tygodniach przebadano każdą osobę. [1].
Korzyści zażywania beta-glukanu
Stosując ten składnik poprawiamy funkcjonowanie układu odpornościowego, szczególnie w okresie zimowym. Jego stosowanie wzmacnia działanie leków przeciwpasożytniczych, przeciwgrzybiczych oraz antybiotyków. Co ważne jako doskonały antyutleniacz jest skutecznych lekiem, mogącym nas uchronić przed nowotworami. Obniża poziom cytokin przeciwzapalnych, co sprawia, że działa przeciwzapalnie. Należy stosować produkty, które mają konkretne badania, potwierdzające obecność beta-klukanu w swoim składzie.
[1] badania przeprowadzone w 2012 roku przez Graubaum H-J, Busch R, Stier H, Gruenwald J.