Naturalne antybiotyki, które powinieneś mieć w domowej apteczce

0
305

Poznamy rośliny i naturalne składniki, które mogą spokojnie zastąpić antybiotyki z apteki. Są to buraki, brokuły, propolis, awokado czy żurawina. Miej je zawsze w domowej apteczce, a będziesz mógł wyleczyć wiele dolegliwości czerpiąc prosto z natury.

Pierwszym z nich są brokuły – źródło luteiny, które pomoże Ci walczyć z nowotworem jelita grubego. Posiadają silne antyoksydanty, które pomogą Ci podczas przeziębienia. Kolejne bardzo znane naturalne leki czy antybiotyki to cebula oraz czosnek. Cebula może stać się zbawienna dzięki okładom, które mają działanie antyseptyczne oraz przeciwreumatyczne. Jej właściwości obniżają poziom cukru we krwi oraz regulują pracę układu pokarmowego. Cebula ma także działanie moczopędne. Z kolei czosnek to nieoceniona pomoc w walce z przeziębieniem, dzięki właściwościom antybakteryjnym, detoksykacyjnym, przeciwzapalnym oraz przeciwgrzybicznym. Dodatkowo czosnek korzystnie wpływa na trawienie, ból brzucha czy obrzęki nóg. Taki naturalny składnik nie zdarza się często!

Z kolei propolis jest określany antybiotykiem XXI wieku. Jest on wykorzystywany do wzmacniania konstrukcji ula przez pszczoły. Propolis cechuje się właściwościami przeciwwirusowymi, które zostało udowodnione naukowo wobec wirusów: HSV-1, HSV-2, VSV. Ma działanie przeciwbakteryjne wobec bakterii Gram dodatnich oraz Gram ujemnych[1].

Burak dzięki kwasowi foliowemu oraz betaninie obniża stężenie cholesterolu w organizmie. Korzystnie wpływa na układ trawienny oraz pracę wątroby. Stosuje się je także przy leczeniu niedokrwistości. Cytryna jest idealna podczas walki z infekcjami czy przeziębieniami. Stosuje się ją także w leczeniu schorzeń reumatologicznych oraz przy wrzodach żołądka. Sięgając po awokado będziemy mogli zwalczyć negatywne skutki układu krążenia. Awokado posiada kwas foliowy i błonnik, które wspomaga procesy trawienna. Źródłem pektyn są jabłka. Posiadają one także cenną witaminę C oraz kwercetynę, które obniżają poziom złego cholesterolu. Jabłka mogą nas ochronić nawet przed nowotworami.

Żurawina ma właściwości antybakteryjne. Stosuje się ją także w leczeniu infekcji wywołanymi bakteriami E.coli oraz dróg moczowych. Żurawina zapobiega próchnicy oraz chorobom dziąseł. Pijąc sok z żurawiny oddalamy od siebie ryzyko zawału oraz chronimy się przed nowotworami.

Ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Zwalcza wszelkie infekcje takie jak: grypa, opryszczka, zapalenie oskrzeli czy zapalenie migdałków lub zatok. Można stosować go w stanach zapalnych dziąseł oraz w przypadku paradontozy. Jego stosowanie należy skonsultować z lekarzem.

 

[1] http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2861 (dostęp.20.02. godz. 14:45).

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here