Zbawienne właściwości miodu Manuka

0
1379

Miód Manuka to miód powstający z krzewów Manuka, rosnących w Nowej Zelandii. Przez zaledwie 4 tygodnie w roku krzew Manuka pokrywa się białymi kwiatami, z których pszczoły wytwarzają korzystny dla zdrowia miód. Od 2007 roku znana jest metoda pozwalająca określić stężenie methylglyoxalu (MGO), od którego zależą jego prozdrowotne właściwości.  Poznajmy jego działanie i korzystny wpływ na nasz organizm, który został potwierdzony licznymi badaniami naukowymi.

Kupując miód Manuka z większym stężeniem MGO otrzymamy skuteczniejsze działanie bakteryjne, które przyczyni się do poprawy naszego zdrowia. To co jest ważne dla osób spożywających miód Manuka to fakt, że są one gruntownie badane laboratoryjne, co daje gwarancję jakości i stężenia methylglyoxalu, jakie jest w nim zawarte. Na rynku dostępne są miody Manuka o różnym stężeniu MGO – np. MGO 30+, MGO 100+, MGO 400 oraz MGO 550+. Dzięki obecności MGO te miody mają doskonałe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne.

Poznaj właściwości miodu Manuka, które są remedium na różne dolegliwości

Za wszystkie pozytywne właściwości miodu Manuka odpowiada 1 składnik – methylglyoxal. Czym wyższe stężenie tego składnika, tym skuteczniejsze działanie antybakteryjne miodu Manuka. Miód Manuka kryje w sobie także aktywne związki – polifenole oraz flawonoidy czy kwasy fenolowe, które usuwają wolne rodniki, zmniejszając prawdopodobieństwo pojawienia się schorzeń takich jak: choroba Alzheimera, Parkinsona, zakażenia wirusowe, miażdżyca czy zaćma starcza.

Badania dowodzą, że miód Manuka zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze w jamie ustnej. Przeprowadzone badanie z udziałem miodu Manuka MGO 400+ i MGO 550+ wykazało, że hamuje on wzrost ziarniaków Gram-dodatnich Streptococcus mutans w stężeniu 25%, a pałeczek Gram-ujemnych Porphyromonas gingivalis w stężeniu 12,5% oraz Aggregatibacter actinomycetemcomitans w stężeniu 6,3%[1].

Jego głównym atutem jest działanie antybakteryjne, które jest szczególnie przydatne w walce z pałeczką ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) czy też pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). To dopiero początek jego zastosowań. Miód Manuka ma pozytywny wpływ na dolegliwości układu trawiennego i choroby układu pokarmowego. Przyczynia się także do zwalczania biegunek bakteryjnych oraz infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.

Miód pochodzący z Nowej Zelandii ma właściwości antyseptyczne, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran. Wystarczy, że zrobimy opatrunek z dodatkiem miodu Manuka lub bezpośrednio posmarujemy nim ranę, a efekty będą widoczne już po kilku dniach. Stosuje się go także w walce z chorobami nowotworowymi.

 

 

 

 

[1] Kędzia B., Hołderna – Kędzia E. 2016. Perspektywy wykorzystania miodu manuka w leczeniu chorób wewnętrznych. Postępy Fitoterapii, 1, 55-58.

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here